Hoe om uw bouwbedrijf met behulp van AdWords adverteren

Waar gaan klanten naartoe als ze willen dat er gebouwd wordt? Steeds vaker gaan ze naar het web omdat ze weten dat ze op het internet bijna alles kunnen vinden – inclusief de diensten van een geschikt bouwbedrijf. Als potentiële klanten intypen wat ze willen – bijvoorbeeld “bouwbedrijf in Weston, Connecticut” – dan is dat uw kans om automatisch als topleverancier op Google te verschijnen.

building

De truc om je concurrenten naar de top te verslaan?

Adwords.

Ongeacht of uw bedrijf in Sunnyvale, Californië of Bristol, UK of waar dan ook is, AdWords kan net zo goed voor u werken.

Wat is AdWords?

AdWords is een dienst die kleine online advertenties aanbiedt via Google. AdWords-advertenties hebben een standaardformaat en kunnen ook in Google-zoekresultaten en op andere websites verschijnen.

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat een klant een bouwbedrijf in New York wil vinden. De klant kan in Google een zin als “building services in New York” intypen. Google zal dan websites over het bouwen van diensten in New York weergeven in het hoofdgedeelte van het scherm en, in een kolom rechts van het scherm, gerelateerde AdWords-advertenties. Een typische AdWords advertentie kan er in dit geval zo uitzien:

Bouwbedrijf New York

www.jmertens-construction.comQuality construction, renovationsBuilding
company New York. Bel ons!

Quality construction, renovationsBuilding
company New York. Bel ons!

Een klant die meer wil weten, kan dan op de advertentie klikken (of preciezer gezegd, op de zinsnede “Building Company New York”) en naar een nieuwe webpagina gaan – bijvoorbeeld een gerichte landingspagina gericht op New Yorkse klanten.

Waarom AdWords gebruiken voor uw bouwbedrijf?

AdWords moet u meer klanten en meer zaken brengen. Zo simpel is het. U kunt zien hoe goed AdWords voor u werkt aan het aantal klikken dat ertoe leidt dat klanten u bellen, een bouwschatting vragen en een bestelling plaatsen bij uw bedrijf. Google biedt online tools om u te helpen dit te volgen en toont statistieken op een eenvoudige en gemakkelijk te lezen manier.

Naast AdWords zijn er nog andere oplossingen. Mogelijk gebruikt u al de Gouden Gids of andere tastbare vormen van reclame. AdWords-reclame biedt echter voordelen die niet in andere kanalen te vinden zijn:

 • AdWords is “pay-per-click” (PPC) reclame. U betaalt alleen als iemand op uw advertentie klikt, niet als ze deze alleen maar bekijken.
 • Google toont AdWords-advertenties op webpagina’s met verwante inhoud. Met andere woorden, bouwdiensten advertenties worden getoond op pagina’s over bouwdiensten, niet bloemen of poker.
 • U kunt uw AdWords zo lokaal maken als u wilt. Als uw bedrijf voornamelijk zaken doet in Miami, hoeft u uw online advertenties niet te tonen aan bijvoorbeeld mensen in Montana.
 • AdWords-advertenties zijn flexibel en eenvoudig te wijzigen. In tegenstelling tot gedrukte advertenties waar je niets kunt veranderen, kun je AdWords-advertenties zo vaak je wilt aanpassen als je wilt, zelfs terwijl ze lopen.
 • Je hoeft geen expert te zijn om resultaten van AdWords te krijgen. Aan de andere kant is het gooien van geld naar AdWords (als je zo geneigd was) geen garantie voor succes.

Zet de hersenen in de versnelling voordat u AdWords gebruikt!

AdWords en reclame in het algemeen reageren goed op het KISS-principe – Keep It Simple, Stupid! In een AdWords-advertentie heb je maximaal 130 tekens om je punt over te brengen, wat nog minder is dan een Twitter-bericht! Wees direct en duidelijk en denk goed na:

 • De belangrijkste service(s) of voordeel(en) die u aanbiedt. Is het bijvoorbeeld “Kwaliteitsgebouwdiensten in Galveston” (met lokale aantrekkingskracht)? Of misschien “Luxe woningbouwer in Ohio” (gericht op een bepaald type klant)?
 • Hoe uw ideale klant zal zoeken naar het soort diensten dat u wilt aanbieden. Zullen ze bijvoorbeeld op zoek gaan naar een “luxe huis”, of zouden ze een term als “luxe huis” gebruiken?

Wat als u niet zeker weet hoe klanten zullen zoeken? Met AdWords kunt u verschillende opties uitproberen en de resultaten volgen. Vergeet niet, als je een dud kiest en niemand op je advertentie klikt, dan betaal je niet. U kunt ook verschillende variaties van uw advertentie tegelijkertijd uitvoeren. Tel vervolgens de clicks (en de daadwerkelijke leads) voor elk van deze twee, houd de clicks (en de daadwerkelijke leads) bij die u de meest kwalitatieve klantbelangen voor uw bedrijf opleveren, en verwijder of verbeter de andere.

Uw Google AdWords-account bij Google openen

Om AdWords-advertenties voor uw bouwbedrijf te kunnen weergeven, heeft u een AdWords-account nodig. Dit krijg je door je in te schrijven op de site http://adwords.google.com.

Google’s advies over het gebruik van AdWords is om uw budget vast te stellen, een advertentie te schrijven, te bepalen waar deze moet verschijnen, en deze achteraf zo nodig aan te passen. Ook al wil Google je natuurlijk snel aan de slag om je snel te factureren, dit is een redelijke aanpak. U zult waarschijnlijk betere resultaten krijgen door nu goedkoop een proefadvertentie uit te voeren en deze later aan te passen, dan door vanaf het begin naar perfectie te streven.

Wanneer u de aanmeldingsprocedure start, zult u zien dat Google u om uw e-mailadres en uw website vraagt. Het e-mailadres is voor Google om u meldingen en informatie over uw AdWords-account te sturen. Het adres van de website bewijst dat u een plek hebt om klanten naartoe te leiden nadat ze op uw AdWords-advertentie hebben geklikt.

Wat als je geen website hebt? U heeft in ieder geval een landingspagina nodig met uw contactgegevens. Anders weten mensen die op uw advertentie klikken niets meer over uw diensten of hoe ze met u in contact kunnen komen. Echter, een aantal tools op het internet stelt u in staat om gratis websites te bouwen waar u uw informatie kunt plaatsen.

Merk op dat uw website nog niet bovenaan de zoekmachineresultaten hoeft te staan (ook al kan dit ook goed zijn voor het bedrijfsleven), omdat u mensen er via uw AdWords-advertenties naartoe drijft.

De Vraag van Trefwoorden

Trefwoorden en trefwoordzinnen zijn de woorden en groepen woorden die mensen in een zoekmachine typen om iets te vinden.

Zo is “onderbouwing” een sleutelwoord, en “zoldervernieuwing in Denver” een sleutelwoord. Vergeet niet dat het belangrijk is om over trefwoorden na te denken vanuit het oogpunt van uw klanten. Zij kennen misschien niet de term “onderbouwing” en kunnen proberen te zoeken op zoiets als “fundering van het gebouw repareren”.

Terwijl u het proces doorloopt, zal Google u ook vragen om trefwoorden voor uw advertenties te definiëren. Na dit, kan de keuze van de opties voor de manier waarop Google zal overeenkomen met zoekopdrachten op trefwoorden om uw advertentie lijkt misschien overweldigend. Er zit echter een eenvoudige logica achter.

Google zal de trefwoorden die door bezoekers van uw advertentie worden gebruikt, vergelijken als een exacte match of een benaderende (“brede”) match. Als u bijvoorbeeld vraagt om een brede overeenkomst op de zinsnede “repair building foundation”, dan kan Google uw advertentie ook tonen als iemand “mend building foundation” of “repair building base” intypt. Anderzijds, stel dat uw bedrijf gespecialiseerd is in het ondersteunen van uw bedrijf en dat u liever uitsluitend via andere aannemers of verzekeringsmaatschappijen werkt. Dan kunt u misschien aandringen op een exacte match voor “onderbouwing” om ervoor te zorgen dat u alleen contacten krijgt van mensen die weten dat ze precies uw soort service nodig hebben.

Afzonderlijke woorden als trefwoorden zijn vaak gewoon te algemeen. Iemand die bijvoorbeeld een “gebouw” intypt, wil misschien gewoon weten hoe gebouwen worden gebouwd, in plaats van een aannemer voor een baan te vinden. De gebruikers van zoekmachines begrijpen immers steeds meer dat ze meer details in hun zoekopdrachten moeten aanbrengen om de informatie te krijgen die ze willen.

Er is ook een tendens dat mensen meer precisie en meer trefwoorden gebruiken naarmate ze dichter bij het nemen van een aankoopbeslissing komen. Een “milieuvriendelijk zolderrenovatiebedrijf in Galveston” zou bijvoorbeeld suggereren dat iemand relatief dicht bij het vragen om een schatting en misschien het plaatsen van een bestelling voor een bouwproject staat.

Wat krijg je voor je geld?

Hoewel u een maximaal budget per dag kunt definiëren, kunnen de kosten per klik op uw AdWords-advertentie voor een bepaald trefwoord (of trefwoord) variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het aantal andere adverteerders of concurrenten die met hetzelfde trefwoord clicks willen aantrekken op hun advertenties
 • Het aantal zoekopdrachten dat mensen maken met dat trefwoord
 • De manier waarop uw AdWords advertentie is geschreven

Idealiter zou u voor een bepaald trefwoord een laag aantal concurrenten, een hoog aantal zoekopdrachten en een AdWords-advertentie willen waarvan de tekst (zie volgende sectie) nauw is afgestemd op of het exacte trefwoord in kwestie bevat. In deze situatie zou u meer klikken krijgen omdat uw AdWords-advertentie meestal hoger wordt weergegeven op de Google-resultatenpagina. U zou ook meer klikken krijgen voor uw dagelijkse budget, omdat elke klik u minder zou kosten.

U kunt uw kosten per klik op verschillende manieren beheren.

U kunt het AdWords-systeem automatisch laten helpen om het meeste aantal klikken per groep advertenties en trefwoorden te krijgen. U kunt ook een maximumprijs per klik bepalen voor elk trefwoord waarvoor u uw advertentie wilt laten verschijnen. Om te zien wat zinvol is in termen van uw budget en zakelijke doelstellingen, selecteert u de Google “Keyword Planner” in het menu “Tools” in het AdWords-systeem. De Keyword Planner geeft u aanwijzingen over de huidige klikprijzen en de populariteit van elk trefwoord. Voorbeelden kunnen zijn:

 • “Commerciële aannemer” met 2.990 zoekopdrachten per maand, een “gemiddeld” concurrentieniveau en een voorgestelde prijs van $6,50 per klik.
 • “Bouwbedrijf” met 12.920 zoekopdrachten per maand, ook met “medium” concurrentie, maar met een voorgestelde prijs van (slechts) $1,46 per klik.

Probeer uw eigen trefwoorden in de Keyword Planner om te zien wat voor u het beste werkt.

En daarna?

Google heeft tal van mogelijkheden om uw AdWords-advertenties te verfijnen of uit te breiden. Het biedt ook “Google Analytics”, een hulpmiddel om u te helpen zien hoe bezoekers met uw webpagina of website omgaan nadat ze vanuit uw AdWords-advertentie hebben doorklikt. Dus begin eenvoudigweg, houd controle over uw budget, meet uw succes, en neem het vanaf daar over.